0

Суеверия, мечти и символи на обувките в различните култури

11 Сеп 2017
от

Суеверията са придружавали човечеството от самото начало и нито обувките не са успели да избягат от това "проклятие". Суевериите са оцелели досега, адаптирайки се по различни начини - някои са ирационални, някои са бунтовнически, а някои са дори смешни. В някои култури различните видове обувки са станали символи с преобладаващо защитни, които дават възможност за просперитет и напредък.

Символизъм и суеверия, свързани с обувките в различните култури

1. В Китай, за да се предпази дете от зли духове, обувките му са украсени със свирепо животно, като тигър.

2. В западноафриканската култура на Ашанти, когато крал умира, неговите сандали са боядисани в черно.

3. Японски самураи разбойници са носели обувки от меаи кожа, вярвайки, че силата на животното ще им бъде прехвърлена.

4. В Европа в миналото обувките се използват като амулети за защита на къщата. Когато се построи къща, за да изгонят злите духове, хората зазидвали обувки в стената на къщата.

5. В ислямската вяра вярващите, които идват да се молят в джамията, е трябвало да се събуят, преди да влязат.

6. Египтяните и римляните изрисували лицата на враговете си по подметките на сандалите, така че да ги тъпчат постоянно.

7. В старите времена, когато кораб напускал пристанището, имали навик да хвърлят чифт стари ботуши във въздуха в посока на кораба. Така се смятало, че този жест ще гарантира безопасното връщане на моряците намиращи се на този кораб. Тази традиция е запазена и до днес, но в друга по-модерна форма.

В Съединените щати след сватба имали обичайът да се завързват чифт обувки на бронята на колата, в която се качвали булката и младоженеца. Това обикновено означавало символичен знак на предаването на булката от бащата, в грижа на младоженеца и естетвено гаранция за щастлив семеен живот.

Също така, произтичащи от суеверието свързано с хвърлянето на стари ботуши след тръгването на кораб, някои хора сега хвърлят обувка, когато член на семейството напуска дома си, за да му донесе късмет.

8. В Китай една от червените обувки на булката е била хвърлена на покрива в сватбената нощ, като знак за любов и хармония на младоженската двойка.

9. По време на сватба в Унгария, младоженецът пие от обувката на булката.

10. В англо-саксонската култура традицията изисквала на сватбата бащата да даде на младоженеца обувките на дъщеря си като символ на поемане на грижата за нея.

11. Едно старо суеверие казва, че ако поставите любимият си чифт обувки под леглото си през нощта, ще имате кошмари и спазми.

12. Казано е, че ако поставите обувките си от лявата страна на леглото под формата на буквата Т, вашата половинка ще се появи в съня ви.

13. Друго суеверие, свързано със обувки, казва, че ако дадете на близкия човек обувки, този човек ще напусне живота ви завинаги. За да се предотвратите това, лицето, получаващо подаръка, трябва да даде малка сума пари в размяна.

Какво означава това, когато сънувате обувки?

Човекът винаги се е опитвал да дешифрира сънищата с помощта на символи. Появата на обувки в съня се интерпретира по различни начини в зависимост от културата на народа и спецификата на подсъзнанието. Като цяло, тълкуване на сънища в които присъстват обувки, символизира пътищата които следваме в живота си.

Ако носите тесни обувки в съня си, пътят, по който се намирате е труден, и той ще ви донесе много тъга. Ако носите чифт удобни обувки означава, че в този момент сте на благоприятна фаза в живота си.

Ако купувате обувки в съня си, това означава, че сте на кратко разстояние, за да постигнете целите си в живота.

Ако сънувате че носите мръсни обувки, това е знак, че трябва да преосмислите вижданията си в живота.

Други тълкувания на сънищата, в които се появяват обувките, са свързани със здравето, любовта или дори бизнеса.

Загубата на обувка в съня прогнозира заболяване. Това тълкуване идва от старо английско суеверие, което казва, че трябва да изгорите стара обувка в къщата, за да предотвратите появата на заболяването.

Ако сънувате че сте се обули в старите си ботуши, това е знак който предотвратява заболявания и проблеми.

Ако в сънят ви виждате ботуши, поставени един върху друг, вие заемате специялно място в сърцето на вашия любим или любовник.

Ако носите удобни сандали в съня си, вие ще изживеете любовна история на лунна светлина.

Светещите обувки в съня означават щастието в любовта.

Ако мечтаете да носите чифт нови ботуши, ще имате късмет в бизнеса.