0

Колко обувки да носим?

27 Май 2021
от Magdalena Dan Attitude

Няма да е изненада за никого, ако кажем, че една жена може да притежава десетки чифтове обувки в своята колекция. Някои тя е получила като подарък, с други се е поглезила сама, трети са там просто защото трябва да бъдат. Те могат да бъдат съвсем различни като стил, предназначение, цвят и форма, но определено всеки чифт си има своята история и смисъл. Колко обувки обаче е редно да има една жена? Какво говорят експертите и фактите? Има ли броят на обувките някакво влияние върху здравето?

Заемат място

Едва ли е нужно да се споменава, че големият брой обувки заема много място. Проучванията показват, че средностатистическата жена може да има 20 чифта обувки на разположение. На много жени това вече не им прави впечатление, но ако помислим рационално, това място наистина може да е просто пропиляно. Десетките кутии в гардероба се трупат една върху друга, а най-тъжното е, че много от тях могат да си останат неизползвани.

Колко повода всъщност има?

Всичко сочи, че причината за многобройните обувки се крие в различните поводи, по които една жена носи обувки. Тя може да носи един чифт на работа, друг на разходка, трети на екскурзия, четвърти на среща и пети на официално събитие. Поводите могат да бъдат изключително разнообразни и това строго зависи от човека и неговия начин на живот. Освен това различните обувки се носят в комбинация с различни тоалети, тъй като това също е цяла наука.

Какво казват експертите

Някои експерти твърдят, че носенето на повече от един чифт обувки всъщност е доста полезно за краката ни. Истина е, че здравето на краката на един средностатистически работещ човек в града е едно от най-трудните неща за запазване. Много хора дори не усещат как занемаряват своите ходила и това води до някой здравословни проблеми.

Когато се носят повече от един чифт за различни поводи, тези проблеми могат да бъдат избегнати. Освен това така обувките също ще се запазят здрави за по-дълго време.

А какви всъщност да бъдат обувките?

Истината е, че ако трябва изцяло да слушаме честното мнение на науката, то носенето на обувки може да се окаже като цяло вредно. Причината е проста: това не е природното състояние на нашите ходила и някои мускули на краката не получават нужното движение, което биха получили, ако не носехме обувки. Това, разбира се, няма как да се промени в обществото, но определено би трябвало да следим какво носим.

Например, маратонките и гуменките са много добър вариант от високите токчета, тъй като тяхната форма е много по-привична за ходилото. Освен това те не ни натоварват ставите, мускулите и като цяло краката до такава степен. Също така е добре обувките да ви стават. Да, това звучи очевидно, но е хубаво да знаете, че прекалено тесните обувки например са крайно вредни за здравето на краката.

Равносметка

Както почти винаги може да се каже, отговорът е в баланса. Ако имаме прекалено много обувки, те ще затрупат гардероба и много от тях ще останат неизползвани и забравени. Но използването на разнообразие от чифтове може да има благоприятен ефект върху краката. Общо взето, не изпадайте в крайности и подхождайте към вашата колекция разумно.