0

Как локдаунът промени света на обувките

16 Мар 2021
от Magdalena Dan Attitude

Едва ли има аспект от живота ни, който да не е повлиян от пандемията, връхлетяла ни в края на 2019. Вече се забавляваме по съвсем различен начин – трябва да обръщаме внимание на дистанцията от събеседника, да носим маска, да следим толкова много малки неща – и всичко това се превърна в навик. Пазаруваме, чакайки на опашки, стигащи средата на магазина, работим от вкъщи, та дори си общуваме основно онлайн. Светът на обувките не остана небелязан, като пандемията отвори очите ни за доста интересни факти и навици, които може би е трябвало отдавна да осъзнаем.

Носете удобство, не красота

Може би най-голямата промяна, която настъпи в обувния арсенал на жените, е постепенното осъзнаване, че все пак е важно човек да се чувства добре в това, което е обул. Особено ако се налага да ходи цял ден. Тази промяна в нашето разбиране сигурно се дължи на ограничените контакти, които имаме през тези напрегнати времена, или пък защото не ходим всеки ден до офиса. Каквато и да е причината, тенденцията е факт. Обувки като джапанки и сандали заляха пазарите и се изкупуваха буквално преди да бъдат официално пуснати.

Цялата ситуация доведе и до някои комични моменти, като например известната история с румънския обущар, който създал обувки номер 75, за да могат неговите сънародници по-ефективно да спазват социалната дистанция. По неговите думи такива големи обувки ще помогнат на хората да стоят на разстояние от най-малко метър и половина един от друг и съответно ще спазват социалната дистанция много по-прилежно.

Липсват ли ви токчетата?

И да, локдаунът направи носенето на токчета граничещо с някаква фантастична, далечна мечта. Много жени са проклинали нуждата от носенето на токчета преди 2020, но сега тези толкова неудобни обувки им липсват. Просто защото на практика няма причина, по която да ги обуят. Техните високи токчета, преди обувани с повод и без повод, сега събират прах в някоя кутия и приличат на артефакт от миналото.

Цветове

Някои хора пък предвиждат към удобството да се добавят и ярките, дори донякъде крещящи цветове. Това, по думите на експерти, ще е резултат от затворения и изолиран живот, който хората водят по време на пандемията. Когато тя в крайна сметка приключи, хората ще реагират „остро“ със силни и ярки цветове, които да разкрият тяхната душевност и желание за контакт. Това е една интересна тенденция, която да си партнира с желанието за удобство.

Обувките на работа

Освен когато сме навън с приятели, ще носим различни обувки и на работа. Пандемията заличи по доста неочакван за повечето от нас начин границите между работа и дом. Доста хора преминаха към работа вкъщи и това чувство неминуемо ще се пренесе и върху обувките. Очаквайте по-малко токчета на работното място!

Не само обувките

Но не си мислете, че обувките са единственият аксесоар, който претърпява сериозна промяна заради пандемичната обстановка. Жените ще комбинират новите си джапанки с няколко различни подхода както към своето облекло, така и към своите акесоари. Например, обеците. Очаква се големите, открояващи се обеци да станат обичайна част от тоалета. Освен по размер, обеците могат да еволюират и по сложност, като се очаква орнаментите и игривите елементи да се предпочитани пред еднотипните им алтернативи.