0

Как да изберем зимни обувки, за да запазим караката си здрави

18 Окт 2017
от

Здравето на краката е важно за всеки от нас, тъй като е втората част на тялото, след сърцето. Според статистиката човек ходи около 1000 километра годишно, което означава, че състоянието на краката е от съществено значение, тъй като те ни помагат да се движим ежедневно. Когато носим неудобни или неподходящи обувки, възникват болки в краката, кожни раздразнения и различни инфекции или гъбички.Вероятността за това се увеличава през студените сезони. Често не се съобразяваме с качеството, когато трябва да си купим чифт обувки, и осъзнаваме важността му едва когато започват да се появяват усложнения.

Ето някои съвети, които трябва да имате предвид, предида купите чифт обувки, така че краката ви да останат здрави по време на студения сезон.

1. Размерът, дължината и ширината на обувката

Размерът на обувките трябва да е подходящ за вашия крак. Налице е реалността, че купуваме по-голям номер обувки особено за децата си, за студеният период с идеята, да има място за по- дебел чорап или по-малък размер, вярвайки, че материалът се свива след известно време. В студения сезон е изключително важно да изберете за краката си подходящият размер обувките, в които да се чувствате конфортно и топло. Твърде малките обувки, ще ви пречат да се движите, могат да причинят здравословни проблеми на краката, а твърде големи обувки не гарантирт стабилност на стъпалото, която го излага на риска от нараняване.

2. Дълбочината на обувките

Дълбочината е друг критерий, който трябва да имате предвид при избора на чифт обувки за есен-зима. Обувките трябва да поддържат крака прав и в безопасност. Ако усетите, че пръстите ви се спускат надолу към предната част на обувката,можете да компрометирате здравето на краката си, като рискувате раздразнение на кожата, проблеми с ноктите и дори пришки на краката. Знаете, че обувките имат правилната дълбочина, ако можете лесно да огънете крака си в тях.

3. Зоната на петата

Петата е област, която е изключително важна, когато говорим за здравето на краката. Формата на обувката трябва да съответстват на формата на крака. Изберете само обувки, в които петата ви се чувства конфортно, за да осигурите стабилност на крака. В студения сезон, който носи дъжд, кал, лед и сняг, се увеличава риска от подхлъзване и небалансирано ходене. Ако носите чифт обувки, които не са подходящи за краката ви, рискувате да имате болки в краката, дразнене на кожата или дори наранявания. Винаги избирайте само модели обувки, които прилепват към петата ви.

Широчината на обувката трябва да е достатъчна. Обувките не трябва да бъдат твърде тесни или твърде широки. Уверете се, че материалът не оказва натиск върху крака. Проверете дали можете да движите пръстите в тях. Това е критерият, който ще ви каже дали обувките ви са твърде стегнати или не.

Дължината на обувката обикновено трябва да бъде един сантиметър по-дълга от дължината на стъпалото, за да се гарантира, че пръстите ще имат необходимото пространство за движение. Най-добре е да измерите подметката на стъпалото от петата до края и да сравните резултата с дължината на стъпалото на обувката. Краката трябва да почиват в обувката, да не са притиснати или стегнати, така че да им дава право на движение.

4. Стелка и подплата на обувките

Стелките и подплатата, особено в студения сезон, са от съществено значение за комфорта и здравето на краката. Изберете обувки със стелки, които имат анатомична форма. Те ще могат да поддържат крака в правилната позиция. Обувките с подвижни стелки са много практични и винаги можете да ги замените с други стелки, ако е необходимо. Подплатата се препоръчва да бъде възможно най-гладка, без да има груби шевове, които могат да предизвикат дразнене на кожата. Ако предпочитате топла подплата, препоръчваме ви естествена кожа.

5. Подметката на обувката

Подметката на обувките е първият критерий през студеният сезон. Тя трябва да е здрава, лека, но достатъчно дебела и да има добра гъвкавост, за да се адаптира към неблагоприятни атмосферни условия. Подметката е предназначена да предпазва краката от земната повърхност, както и от вода, сняг или лед.

6. Грижа за кожата и ноктите на краката

Грижата за ноктите и кожата не трябва да се пренебрегва през всеки сезон, особено през студения сезон. Когато времето изисква да носим чорапи и дебели обувки, краката ни се нуждаят от специална грижа. Редовен, добре направен педикюр и адекватна хидратация на кожата предпазва от инфекции и гъбички. За да може кожата да диша свободно, ви препоръчваме винаги да носите памучни чорапи.