0

Дамски обувки. Правила за съответствие на цветовете

08 Авг 2019
от

Когато избирате тоалет, първият аспект, който трябва да вземете предвид, е съпоставянето на цветовете. Ако в миналото „да бъдеш модерен“ означаваше да спазваш някои тенденции, то днес това означава не само да отчиташ модните тенденции, но и да се обличаш правилно според конституцията си, да избереш подходящите цветове за собствената си кожа, коса и стил. Преди много години цветът на обувките съответстваше на този на чантата, но днес това правило вече не е валидно, цветът на обувките съответства на този на облеклото като цяло.

Цветът на обувките има голямо влияние върху облеклото, което носим, поради което се заехме да изясним начина, по който цветовете се комбинират.

Кратък урок по цветове

1.Колелото на цветовете

Цветното колело е старо изобретение, завършено от Исак Нютон през 1666 г. Това е графика във формата на кръг, в която са представени всички цветове, от червено до лилаво. Той е основен инструмент, използван в модната индустрия и във всички други области, използващи цветове. Цветното колело ви помага да изберете точно цветовете, които изглеждат добре заедно.

Има 3 основни цвята, от които, като се комбинират, всички останали цветове - червен, жълт и син, са подредени на кръга. Обикновено не се препоръчва да се носят и трите цвята в едно облекло, нито да се комбинират два от тях. Трите основни цвята са подредени равномерно върху цветното колело, за да бъдат допълнени с вторичните и третичните.

Вторичните цветове се получават чрез комбиниране на 2 основни цвята. Те също са 3 на брой: зелено, оранжево и лилаво.

Третичните цветове се получават чрез комбиниране на първичен цвят с вторичен или чрез комбиниране на 2 вторични цвята.

Аналогичните цветове са съседните цветове, тези, които са един до друг на колелото. Те помагат да се създаде хармоничен образ, защото преминаването от един цвят в друг е постепенно. Можете да използвате 3-4 аналогови цвята в тоалети, в зависимост от вида, който искате.

Допълнителни цветове са тези, които се намират в кръга на противоположния диаметър (например червено и зелено). Те се наричат така, защото се открояват един от друг. Те обаче не са посочени, ако искате изискано облекло.

Цветните триади се генерират чрез използване на 3 еднакво разположени цвята на кръга, които образуват равностранен триъгълник. Триадата създава впечатление за баланс. Обикновено човек избира цвят, който доминира и два по-мек.

2.5-те цветни категории

В допълнение към цветното колело, за да разберете как обувките съвпадат с останалите елементи на облеклото от хроматична гледна точка, цветовете могат да бъдат разделени и на 5 други категории: нецветни (черно и бяло), неутрални, пастелни, метални, осветени.

Черните обувки са най-носеният тип обувки, тъй като те могат да бъдат включени в много цветови комбинации.

Белите обувки се препоръчват да бъдат сдвоени с неонови или пастелни тонове.

Обувките Nude, тъй като са изключително универсални, могат да бъдат съчетани с почти всеки друг нюанс, особено с черно. Комбинацията с ярки тонове работи много добре.

Металните обувки, сребро, злато или бронз са доста взискателни и веднага се открояват, така че останалата част от облеклото трябва да бъде едноцветна. Среброто върви добре с нюанси на черно, бяло, пастелно или синьо. Златните са отлични с бели, черни, неутрални цветове, зелено и червено, но е препоръчително да избягвате зареждането на тоалета от хроматична гледна точка.

Обувките в пастелни цветове са особено женствени, но трябва да се свързват с дрехи в по-силни цветове, за да не изглеждате твърде износени.

Подходящите обувки за нюансът на косата, кожата и очите

Цветът на косата и кожата

За руса коса и светла кожа, червено и светло кафяво са подходящи комбинации от бяло и черно, червено и шоколад и каки, кафяво и лавандула, черно и сиво.

За тъмна коса (кафява или тъмнокафява) и открита кожа можете да носите кафяво и жълто, бежово и бяло, тъмносиньо и бежово и кафяво.

За тъмна коса и матова кожа се препоръчват цветове като оранжево и розово, бежово и зелено, червено и черно или червено и сиво.

Цветът на очите

За хората със сини очи основните цветове на тоалета могат да бъдат черни, сиви или бели. Цветовете, които съответстват на чифт сиви обувки, са светлосини, лилави, люлякови, жълти и черни. С бели или черни обувки вървят добре цветове като синьо, зелено, лилаво, червено, тюркоаз.

В зелените очи, за обувките и останалите елементи на облеклото, тоновете на кафяво, оранжево, зелено, каки съвпадат. Успешна комбинация, която ще подчертае очите, ще бъдат кафяви обувки, дънки и зелен топ

Хората с кафяви очи могат успешно да избират нюанси на кафяво, зелено, оранжево, жълто. Препоръчително е да избягвате цветовете синьо, сиво и розово, които ги правят да изглеждат бледи.

Общи съвети за съответствие на цветовете

Ако решите да носите само черни дрехи, не включвайте кафяви обувки, освен ако не аксесоарирате правилно един цвят с другия.

Комбинациите от кафяви и топли неутрални тонове изглеждат страхотно с хладни цветове като синьо и зелено. Комбинацията с топли нюанси на червено, лилаво или розово не е много успешна.

Ако искате да носите повече дрехи от един и същи цвят, изберете един и същ тон или много различни тонове от един и същи цвят, а не два вида, много близки до цвят

Пастелните цветове са модерни и изглеждат страхотно в тоалети, но повече цветове като този могат да създадат леко неприятен ефект. По-скоро можете да изберете неутрален чифт обувки, като Nude или сиви, или по-тъмен пастелен нюанс от този цвят, като например пастелни сини обувки с тъмносин тоалет.

Топло оцветяване в ансамбъл от рокли със студен цвят заинтригува очите на стопаните, без да преувеличава. Например, чифт жълти балеринки в зелена рокля.

Не комбинирайте цветовете черно със синьо, кафяво със сиво или бяло със камел.